Obrazovanje

Benkovački školski kotar s nekoliko pučkih škola osnovan je 1868. godine. Prema nekim izvorima u Polači je 1867. godine uspostavljena redovna pučka škola, dakle godinu dana prije osnivanja benkovačkog školskog kotara. Prema drugim podacima pučka škola u Polači je uspostavljena 1871. godine i to u početku kao muška osnovna škola, jedna od tri osnovne škole u školskom kotaru Benkovac. Već 1872. godine Polača bilježi nedostatak nastavnika, a velik problem bio je i nedostatan prostor za školu.

U školskom kotaru Benkovac 1875. godine djelovale su četiri škole, od toga jedna u Polači, a pohađalo ju je 28 učenika. Josip Taborić spominje se kao prvi pučki učitelj za mjesto Polaču. Iako je zakonom utvrđeno da su djeca dužna pohađati nastavu, školske godine 1877./1878. u benkovačkom školskom kotaru nastavu je pohađalo tek oko 3,7% obveznika.

Od Drugog svjetskog rata pa do početka velikosrpske agresije na Hrvatsku i Polaču 1991. godine, u mreži osnovnih škola na području tadašnje Općine Benkovac, osnovna škola Polača pokrivala je područja više mjesnih zajednica koja su gravitirala Polači, a to su Tinj, Lišane Tinjske, Jagodnja Gornja, Jagodnja Donja, Zapužane i Kakma. Od 1. do 4. razreda osnovne škole nastava se održavala u svim mjesnim zajednicama, a od 5. do 8. razreda školski autobus je vozio učenike u polačku osnovnu školu. Neposredno proje Domovinskog rata osnovna škola u Polači imala je oko 400 učenika i oko 30 nastavnika.

Kada je 2. svibnja 1991. godine iz zasjede ubijen hrvatski policajac Franko Lisica nedaleko od škole u Polači, učitelji srpske nacionalnosti zajedno s učenicima srpske nacionalnosti napustili su osnovnu školu u Polači. Škola je i dalje nastavila sa radom s učenicima hrvatske nacionalnosti iz Polače, Tinja, Jagodnje Donje i Kakme.

Početkom rujna 1991. godine osnovna škola je počela s radom za školsku godinu 1991./1992. no već nakon tjedan dana nastave rad je prekinut zbog agresije na Polaču.

Osnovna škola Polača jedna je od rijetkih škola s područja okupiranih prostora Zadarske županije koja je nastavila s radom i u progonstvu. S povremenim prekidima i konstantnim improvizacijama nastava je održavana neko vrijeme u Osnovnoj školi Biograd na Moru i Osnovnoj školi Pakoštane u Pakoštanima. U školskoj godini 1993./1994. nastava je održavana istodobno na tri mjesta, u apartmanskom naselju "Croatia" u Sv. Filip i Jakovu, u nekadašnjem hotelu "Maglaj" u Biogradu i hotelu "Adriatic" također u Biogradu.

Nakon oslobođenja cjelokupnog okupiranog područja Općine Polača vojno-redarstvenom akcijom "Oluja" 1995. godine počela je obnova nove osnovne škole u Polači koja je bila spremna za prihvat učenika već u školskoj godini 1996./1997.

Do Drugog svjetskog rata Polačani su školu pohađali u središtu Polače u zgradi gdje će se kasnije organizirati Mjesni ured, pošta i zdravstvena ambulanta. Početkom pedesetih godina 20. stoljeća u središnjem dijelu Polače izgrađena je za to vrijeme moderna školska zgrada pod nazivom "Dom". Sastojala se od 7 velikih učionica s pratećim prostorom i velikom dvoranom za organizaciju većih društvenih događanja. "Dom" je miniran i uništen u agresiji na Polaču 1991. godine. Nakon vojno-redarstvene akcije "Oluja" 1995. godine južni dio "Doma", koji nije bio u ruševnom stanju, pretvoren je u prostoriju za misno slavlje, tako da se je u tom prostoru održavala misa sve do obnove, odnosno izgradnje crkve u Polači, koja je također stradala u velikosrpskoj agresiji. Nakon izgradnje crkve, "Dom" je izgubio svoju funkciju pa je Općinsko poglavarstvo odlučilo da obnova nije isplativa te je 2006. godine "Dom" uklonjen, a na njegovim temeljima danas se nalazi improvizirani park za djecu.

Početkom 1990. godine izgrađena je i dovršena moderna školska zgrada za izvođenje i organiziranje nastave učenika iz Polače i okolnih mjesta. Zauzimala je prostor od 2000 m2 i bila je opremljena najsuvremenijom nastavnom opremom i pomagalima. Nažalost, nova školska zgrada uništena je 1991. godine, godinu dana nakon otvorenja.

Poslije akcije "Oluja" nova školska zgrada je u potpunosti obnovljena i njoj se i danas održava nastava. Uz zgradu nove osnovne škole 2005. godine izgrađena je i školska dvorana tako da se nastava tjelesnog odgoja može nesmetano održavati i u zimskim mjesecima.
U spomen na Franka Lisicu, koji je postao simbolom borbe i patnje hrvatskoga naroda za svoju neovisnost, 02.05.2011. godine Osnovna škola Polača mijenja naziv u Osnovna škola Franka Lisice Polača.